El collado de Petrechema i el Sobarcal per Linza

La del coll del Petrechema per les Foies de l’Enginyer és una bonica, sorprenent i excel·lent ruta d'iniciació per aquells que accedeixen per primera vegada a la zona del Pirineu entre Navarra i Aragó, i encara que siga menys coneguda i més modesta en altitud, no te res que envejar a altres zones pirenaiques. La ruta que vos proposem no vos suposarà un gran esforç físic, i serà una gran presa de contacte amb les dos rutes més clàssiques i emblemàtiques de Navarra, la Mesa de los Tres Reyes i el Petrechema.

Partirem del refugi de Linza (1.320 m.), situat al bell mig de la vall de Zuriza. Si eixim del País Valencià, ens dirigirem a Osca i buscarem Jaca, des de la qual prendrem la N-240 direcció Pamplona buscant Puente la Reina i Berdún. Ja a la A-1602 ens dirigirem a Ansó, buscarem el càmping de Zuriza i prendrem cap al nord la pista del Pla de la Casa que ens durà al refugi.

Bosc de Linza
El preciós i sosprenent bosc de Linza

Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi

Ens situem al refugi de Linza, a 1.350 metres d’altura, punt de partida per a les ascensions al Petrechema, Mesa de los Tres Reyes, Mallo de Acherito, o al Ginebral de Gamueta i començarem a caminar en direcció sud-est creuant el pàrquing per un menut pont; ens dirigirem al barranc de Petrechema, que el trobarem a la nostra esquerra. Per la dreta veurem una pista forestal que també es dirigeix cap amunt, per les pistes d'esquí de fons de Linza, i que obviarem (acaben connectant més endavant).

Bosc de Linza
Eixint de Linza
Bosc de fajos


Caminarem en pla durant uns 10 minuts i veurem una zona recreativa i l'accés a un preciós bosc de fajos on sorprenen uns roures monumentals. Malgrat l’inexistència de marques de sender, les fites ens portaran pel bon camí que no té cap pèrdua, simplement anar paral·lels al barranc de Petrechema, sense cabdal a l’estiu però a canvi amb un bonic sender entapissat de fulles; passarem per una menuda costera i, de nou a la plana, als 20 minuts ens trobarem a una ampla corba; junt a una gran clariana al bosc hi ha un encreuament: per la dreta podrem ascendir al refugi no guardat d’Acherito (pel qual també podrem arribar fins a les Foies de l'Enginyer en uns 35 minuts), i que obviarem per a un altra ocasió.
Seguirem per tant per l'esquerra i ens internarem de nou al bosc; en uns 15 minuts eixirem del mateix i ens dirigirem cap a la conca del que sembla un menut circ, estem a la primera Foia de l'Enginyer (nom reial, “Foya del Ingeniero”), accés per l’oest al port d'Ansó o coll de Petrechema. En aquest punt paga la pena girar-se i contemplar el Txamantxoia al fons amb la seua espectacular forma piramidal. 

Txamantxoia
El Txamantxoia al fons

Davant nostre el paisatge ha canviat radicalment, els frondosíssims boscos i les verdíssimes prades deixen pas a roca nua i pedrera, només alguns pins negres aïllats donen un toc de color al paratge. Per ací és molt fàcil trobar-se algun isard o alguna marmota. Al fons, ja distingirem l’Acherito i el Sobarcal, el nostre primer objectiu.

Sender de la Foia de l'Enginyer
Sender de la Foia de l'Enginyer

El sender inicia l'ascens a la foia per la dreta, per una costeruda pedrera. Deixarem a banda l'encreuament que prové del refugi d'Acherito i que obviàrem al bosc. Una volta superem el desnivell canviarem de direcció i ens dirigirem cap a l'esquerra. 

La Foia de l’Enginyer
La Foia de l’Enginyer

De nou patirem per una forta costera, completament encaixonats entre les parets, fins que arribarem a la segona Foia de l’Enginyer, després d’una hora i mitja aproximadament. Veurem un encreuament: per l'esquerra arribarem directes al coll de Petrechema; per la dreta ens desviarem al Sobarcal, que encara que vos recomanem, podreu obviar ja aquesta variant fineix al mateix coll de Petrechema.

Al cim del Sobarcal, amb les Agulles, el Petrechema i la Mesa al fons
Al cim del Sobarcal, amb les Agulles, el Petrechema i la Mesa al fons

Les Agulles
El Sobarcal o dit de Petrageme (2.259 m.), atalaia rocosa del coll del Petrechema o port d'Ansó (2.081 m.), és un cim d'obligada visita per la seua privilegiada ubicació al circ de Lescun. Situats a la segona Foia de l'Enginyer, pujar al Sobarcal no ens costarà més de 45 minuts, així que ens dirigirem a la dreta remuntant una pedrera, per un camí molt rocós i incòmode, que ens durà fins un coll entre el Sobarcal (2.259 m.) i l'Acherito (2.378 m.). L'ascens al Sobarcal no té cap dificultat, malgrat l'accés final a l’estret cim amb algun grau de dificultat però amb bons agarres, que tindrem molt en compte per a tornar. Al cim del Sobarcal ens sorprendrà tant la seua estretor com les increïbles vistes que aquesta atalaia ens ofereix: les famoses agulles d'Ansebere, el Petrechema, l'Acherito, la Mesa de los Tres Reyes i els pics més importants del Pirineu occidental.

Descendirem en direcció nord seguint un marcat sender que naix al coll entre el Sobarcal i l'Acherito. El camí va per roca nua i trencada, per tant la única orientació serà la d'alguna fita al camí i unes enormes roques que hi ha de camí.

Petrechema
Petrechema

Tant si hem anat al Sobarcal com si hem seguit per l'esquerra a la segona Foia, arribarem a l'estratègic coll del Petrechema (2.081 m.), punt d'unió de les valls de Zuriza i Aspe i frontera amb França. Des d'ací es pot realitzar opcionalment el descens cap a les Cabanes d'Ansebère, punt d'accés a Linza per la llarga ruta de Camille.
Però ja toca tornar, així que per l'esquerra seguirem unes marques roges i blanques que ens duran, pel Sobrante de Linza, a connectar en aproximadament una hora amb el sender que baixa tant de la Mesa de los Tres Reyes com del Petrechema, a prop d'una cabana. En direcció oest ens dirigirem, per un desnivell molt suau envoltat dels gegants Petrechema i Mesa, fins al refugi de Linza seguint un antic camí de comunicació entre els habitants de Zuriza i Lescun.

Tornant a Linza, amb el Txamantxoia al fons
Tornant a Linza, amb el Txamantxoia al fons

La Mesa de los Tres Reyes
La Mesa de los Tres Reyes

El tram que hem realitzat entre el refugi Linza  i el coll de Petrechema forma part de l’última jornada de la ruta Camille, que uneix França amb Espanya. Són un total de sis etapes que recorren els refugis de Linza (Ansó), Gabardito (Echo), Lizara (Aragüés), Somport (Candanchú), Arlet i Lescun (Aspe-França). El sentit de la marxa és opcional, ja que el desnivell acumulat és similar i la distància és de 104 quilòmetres.

Bosc de Linza
Bosc de Linza
Rutes rel·lacionades

La Mesa de los Tres Reyes

Comentaris

  1. Mai he anat a Pirineus, sempre m'ha donat una mica de "por", pensant que seria molt dur, però veus estos llocs i la flipes, quins boscos, quins paisatges, i no semblen difícils. Gràcies per la info, este estiu tinc que anar a coneixer un trocet de Pirineus, estic entre esta zona i Ordesa, pero també m'han parlat de la vall de Núria. Què m'aconselleu?

    ResponElimina
  2. Si busques paisatges espectaculars, Ordesa es el lloc. A mi es la part que més m'agrada de Pirineus.

    ResponElimina
  3. Núria està molt be fer la ruta a peu des de Queralbs, però dalt està massa masificat, Zuriza està bestial però si estas disposat a fer Petrechema o Mesa, ja que la que mostren està molt be però no tens lights per a més dies. Tenen rao amb Ordesa, ja que per a principiants és la més aconsellable, i també de les millors del Pirineu, no és necesari pujar al Monte Perdido, tens Soaso, Bujaruelo, Añisclo, i al voltant Pineta i Gabarniere

    ResponElimina
  4. Quins boscos de conte de fades, increibles!

    ResponElimina
  5. Jodios catalanes, escribid en castellano, joder. Qué mínimo que traducir al menos si hablais de temas de interés general.

    ResponElimina
  6. Por el propio título del artículo y del blog ya te puedes hacer a la idea del idioma.
    En la entrada del blog tienes un icono para traducir a varios idiomas bastante evidente, con sus banderitas y todo, y la verdad es que funciona bastante bien.
    Supongo que no entrarás a las páginas en inglés o chino insultando y demandando que estén en castellano.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".