La senda de Vilallonga a Forna

Castell de Forna
Vos proposem una bonica i senzilla ruta per al cap de setmana, l'antic camí de Forna. Coronada al nord i al sud per dues fortaleses musulmanes, era utilitzada en la antiguitat com a via de comunicació entre els habitants de Vilallonga i Forna. Hui dia encara resulta una bona alternativa a peu perquè amb un passeig agradable ens estalviem uns vint quilòmetres de carretera. Cuatre quilòmetres i menys d'hora i mitja ens separen d'una refrescant i merescuda cervesseta a la plaça d'aquesta bonica població. Anem?



Hem de dirigir-nos a Vilallonga per la carretera de Potries i girar pel carrer Llevant, el primer a l’esquerra abans del passeig; al final d’aquesta via girarem a la dreta fins arribar al carrer de Sant Llorenç, el qual seguirem en direcció est per connectar amb el camí de Forna. Atendrem les marques grogues i blanques, girarem per una urbanització i ens dirigirem cap a la part més elevada. Al final del camí i a l’esquerra d’un xalet, comença la senda.


Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi

Vilallonga i la Cuta des del sender de Forna
Començarem l’ascensió suament, entre antics bancals abandonats i pinedes, l’ambient resulta molt ombriu i agradable des del principi.

Ascendint al barranc del Castell

Aquesta senda manté un perfil clar, amb la particularitat de descobrir alguns fragments empedrats que pertanyen a l’antiga senda. Als pocs minuts la senda es desvia lleugerament cap a l’esquerra per vorejar la muntanya.

Sender Forna
Sender de Forna

Sense adonar-nos-en, haurem abandonat un barranc que ens acompanyava a la dreta del camí i ens acostarem a un altre barranc, el del Castell. Encara que algun tram semble confús, cal no perdre mai les marques, ben senyalitzades. Per l’esquerra de l’itinerari, una senda senyalitzada baixa fins al castell de Vilallonga.

Castell de Vilallonga 
La Font d'En Carròs i el castell des del sender de Forna

Als 15 minuts, a la riba dreta del barranc del Castell i en un dels paratges més esponerosos de la comarca, s’eleva el castell de Vilallonga. L’entorn que flanqueja la senda es torna cada vegada més dens i verdós, amb nombrosos pins i espècies autòctones.

Frondosa pineda del camí de Forna

La senda acaba en una cruïlla de camins, el de l’esquerra davalla molt ràpidament cap a la font del Grill en uns 15 minuts.

Fita dels termes de Vilallonga i la Font
De nou a la senda travessarem un dels trams més ombrívols de la comarca fins assolir una petita construcció, la casa del metge Gata o el Valencià. El paisatge s’ha modificat completament: som al bell mig d’una zona abancalada de garrofers, treballada amb molta cura i netedat.

Casa Metge Gata Forna
La casa del metge Gata
Vistes des de la casa del Metge Gata

L’itinerari continua per la senda que discorre a l’esquerra de la casa, el camí que sembla continuar recte, es romp als pocs metres. Començarem el descens suaument sense cap desviació envoltats d'enormes marges i abandonats bancals obviant a l’esquerra de la ruta el ramal que es dirigeix al pic de les Covatelles, al Puig-Frare, a la Font d'En Carròs i a Oliva.

Vessant meridional del Puig-Frare 
Encreuament a la Font d'En Carròs i Oliva

Als 10 minuts vorejarem la capçalera del barranc de la Font. Des del camí es divisen els primers contraforts de la serra Gallinera. En aquest entorn, a la part superior de la senda i molt oculta naix la font de les Basses. En poques camallades assolirem el coll de Forna.

L'Almiserà des del coll de Forna
Al coll de Forna

Castell de Forna
La senda descendeix abruptament. Hem d’anar en compte en davallar si ha plogut recentment, perquè l’abundància d’escorriments i el fang del terreny poden dificultar el descens. En uns 15 minuts serem a Forna, on podrem refrescar-nos a la font del poble i fer-nos la cervesseta.
Ens dirigirem a l’eixida del poble per la carretera de l’Atzúvia. En 5 minuts i desprès d’un revolt a la carretera, la silueta del castell de Forna es retalla sobre l’horitzó. Pujar per una senda ben mantinguda significarà un recorregut d’anada i tornada de menys de 10 minuts.


Castell de Forna
El castell de Forna
Vista des de la Llacuna

Comentaris

  1. Vaig a fer esta ruta este proxim disabte amb uns amics,i voldría saber si sería posible que me pasares el pdf d´esta ruta.Gracies en tot cas.Al mateix temps si tens ganes de tornarla a fer ya saps.......

    ResponElimina
  2. Una altra consulteta:desde la senda es tarta molt en arribar al castell de Villalonga?????

    ResponElimina
  3. Hola, Juankar, disculpa la demora, però he estat off ja que acabe de ser pare. Encara no estic al 100% però només puga te pase el pdf. Des de la senda no hi haurà més d'una hora anada i tornada al castell.

    ResponElimina
  4. Enhorabona en tot cas primer. Ahir ferem la ruta sense anar al castell de Villalonga pero si al de Forna.Es una ruteta molt agradable i me queda pendent anar al castell i fer la senda que porta cap a la font.Gracies en tot cas.

    ResponElimina
  5. Una ruta altament recomanable, la vaig gaudir moltíssim, i si no fora pel desnivell final al coll de Forna seria perfecta per anar amb xiquets

    ResponElimina
  6. Respecto a ir con niños, es cierto que una vez que fui cuando había llovido unos días antes y fue un problema por el barro, pero en otra ocasión mas seco una maravilla. Es una ruta muy bonita, de las de repetir, solo decir que una vez en Forna siempre me quedo con las ganas de quedarme a comer en el rte del pueblo, ¡pero luego volver con los nanos y con el estomago lleno se me hace un mundo!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".